Tot voor kort stond in de Waalrese bossen, in één van de duurste wijken van Nederland, een romantisch en vrij bescheiden huisje tussen de villa’s. Dankzij een doordachte renovatie is de inhoud van de woning nu verdubbeld, en tegelijk de oorspronkelijke charme behouden. Margry | Arts Architecten tekende voor het ontwerp. En wel met een groot enthousiasme en vakmanschap. “Want,” weet Michel Arts, “een gebouw maken, kun je maar één keer goed doen.”

Eerbied voor wat er stond

De aankoop van dit pand is een mooi verhaal. Een expatgezin, met drie kinderen, kwam na tien jaar buitenland terug naar Nederland en had woonruimte nodig. Vanuit Singapore namen ze, op aanraden van een familielid en zonder het gezien te hebben, een optie op het ‘huisje tussen de villa’s’. Dat bleek een gouden zet. Inmiddels zijn ze twee jaar verder en staat er een prachtige woning, met respect voor de oorspronkelijke stijl gerenoveerd. De inhoud nam toe van 600 kuub tot ruim 1200 kuub. “Het meest geslaagd aan het project?” De bewoonster hoeft er niet lang over na te denken: “Dat het, ondanks de ruime aanbouw, nog altijd één huis is. En echt een gezellige ruimte.” De buurtbewoners die tijdens de verbouwing nerveus voor het hek stonden te kijken wat er precies ging gebeuren, kunnen opgelucht ademhalen. Het pand is gerenoveerd met eerbied voor wat er stond. Met dank ook aan Driessen Bouw uit Asten, die de bouw begeleidde.

Nieuwe details in een oud plaatje

“Qua architectuur kun je bij een project als dit twee dingen doen”, vertelt Arts. “Bouwen in de stijl van de oude woning. Of, met respect voor de architectuur van het bestaande huis, kiezen voor een modern aanbouw.” De keuze viel op het eerste … en is vervolgens bijzonder consequent doorgevoerd. Alle profi leringen van het oude huis zijn ook

terug te vinden in de uitbreiding. De leemstenen, de wijze van voegen, de kleur van het metsel- en schilderwerk, de overstekken, de gevelbekleding, de kozijnen, elk nieuw detail past perfect in het oude plaatje. “Vasthouden aan de gekozen architectuurrichting geeft eenheid en rust”, vertelt Arts. Van kwinkslagen en grappen houdt hij niet. Wat hij dan weer wel kon waarderen, is dat de oorspronkelijke woning was opgetrokken uit gekeimde leemsteen. “Het verbaasde me dat dit materiaal überhaupt nog voorkwam in Nederland. Het was een fl inke zoektocht om leemstenen te vinden van hetzelfde formaat en met dezelfde uitstraling als die in dit jarenvijftighuis.” Het keimen van de steen (wat inhoudt dat ze worden voorzien van minerale verf die verkiezelt met de ondergrond) is het werk van Helder Totaalonderhoud. Deze firma nam ook al het andere schilderwerk voor zijn rekening. Met al die hoeken, randen en afwerklijsten een heel karwei.

Verrassend interieur

“Je moet echt even naar deze kast komen kijken”, vertelt de bewoonster wanneer we door het huis lopen. In de woonkamer blijkt een olijfgroene wandkast te staan die de inspiratiebron vormde voor bijna alle andere kasten in huis, zelfs die in de badkamer. Leuk detail: het meest linkse paneel, compleet met ‘laatje’, blijkt een deur te zijn. Voor de interieurbouw werd de hulp ingeroepen van Coenen Concept. “Die moet je echt noemen, want ze zijn geweldig!” Dankzij hun vakmanschap zijn de nieuwe lambriseringen nauwelijks te onderscheiden van de oude. Ze maakten op de overloop een kast met louvredeuren en realiseerden in de keuken een op maat gemaakte ombouw voor de koelkast.

Lees het volledige artikel hier. (PDF bestand van 30,5 MB)